Κουΐζ Τύπου Προσκόλλησης

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ 2024

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν έναν συγκεκριμένο τρόπο σχέσεων με άλλους ως αποτέλεσμα των πρώτων εμπειριών τους. Αν και αυτό γενικά ισχύει, μπορεί να υπάρξουν δραματικές διαφορές μεταξύ της ατομικής εμπειρίας με αστάθειες σχέσεων, τραύματα ή διακοπές. Για να κατανοήσετε ποιος είναι ο τύπος προσκόλλησης κάποιου, πρέπει να εξετάσετε την παιδική του ηλικία και να δείτε πώς σχημάτισαν δεσμούς με τους κύριους φροντιστές τους (συχνά τους γονείς).

Πώς αισθάνεστε όταν προσκολλάτε σε κάποιον; Γίνετε άνετοι και αφήνετε την προστασία σας χαμηλά; Ή κρατάτε πίσω, γνωρίζοντας ότι η σχέση μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή; Η έρευνα στην ψυχολογία δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένοι κοινή τύποι προσκόλλησης. Γνωρίζετε τι τύπο σχέσεων σχηματίζετε; Οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες, είτε προσπαθείτε να ξεκινήσετε μια νέα σχέση είτε να διατηρήσετε αυτήν που έχετε. Αυτό το κουΐζ θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποιον τύπο προσκόλλησης έχετε.

Reviewed by Ρεμπέκα Περδόμο, Ph.D.

Συχνές Ερωτήσεις για το Κουΐζ Τύπων Προσκόλλησης

Πόσοι τύποι προσκόλλησης υπάρχουν;

Υπάρχουν τέσσερις: Ασφαλής Προσκόλληση, Αποφυγική Προσκόλληση, Ανήσυχη Προσκόλληση και Αποδιοργανωμένη Προσκόλληση

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Κουΐζ Τύπων Προσκόλλησης για να αξιολογήσω άλλους;

Φυσικά, μπορείτε να απαντήσετε σε κάθε ερώτηση με τον τρόπο που πιστεύετε ότι θα συμπεριφερθεί αυτός που κάνει το τεστ. Αν η απάντησή σας σε μια συγκεκριμένη ερώτηση είναι αβέβαιη, τότε ίσως χρειαστεί να κάνετε μια υποκειμενική εκτίμηση. Όσο περισσότερες φορές βρίσκεστε να κάνετε εκτιμήσεις, τόσο μειώνεται η ακρίβεια και η αξιοπιστία. Επιπλέον, η λεγόμενη συμπεριφορά που αξιολογείτε προέρχεται μόνο από αυτά που ξέρετε για αυτό το άτομο, οπότε μπορεί να είναι ακριβής μόνο σε ορισμένο βαθμό.

Λίστα Τύπων Προσκόλλησης

Ασφαλής Προσκόλληση

Ορισμός

Η ασφαλής προσκόλληση είναι ένας τύπος προσκόλλησης, όπου το άτομο αισθάνεται ότι η σχέση του με το άλλο άτομο είναι ασφαλής και συνεπής. Η ασφαλής προσκόλληση είναι ο "συναισθηματικός δεσμός που αναπτύσσεται στην πρώιμη παιδική ηλικία μεταξύ του βρέφους και του κύριου φροντιστή." Είναι το θεμέλιο για μια υγιή και επιτυχημένη παιδική ηλικία, καθώς και για μια υγιή ενήλικη ζωή. Τα άτομα με ασφαλή προσκόλληση τείνουν να είναι πιο ανεξάρτητα και σίγουρα στον κοινωνικό χώρο, ενώ τα άτομα με μη ασφαλή προσαρμογή είναι πιο φοβισμένα για νέες καταστάσεις και τείνουν να βασίζονται σε άλλα άτομα για τις ανάγκες τους.

Πλεονεκτήματα

  • Ισχυρή αίσθηση του εαυτού, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης στις δικές τους ικανότητες και της αίσθησης της αυτονομίας. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αρνητική αυτοομιλία.
  • Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι προσκολλημένοι ή να συμπεριφέρονται με ανθυγιεινούς τρόπους όταν αντιμετωπίζουν άγχος.
  • Υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης για τους άλλους, που τους οδηγεί να είναι πιο συμπονετικοί και ευγενικοί.
  • Είναι άνετοι να είναι κοντά σε άλλους και αγαπούν να δίνουν και να λαμβάνουν στοργή.
  • Πιο σταθερές σχέσεις με ρομαντικούς συντρόφους, φίλους, μέλη της οικογένειας και συνεργάτες.
  • Είναι πιο εμπλεκόμενοι με τις σχέσεις τους και τείνουν να τις βλέπουν ως πηγές άνεσης παρά ως στρεσογόνους παράγοντες ή απειλές.
  • Μπορούν να βασίζονται στον σύντροφό τους όταν τον χρειάζονται.

Μειονεκτήματα

  • Οι σχέσεις τους μπορούν να γίνουν πολύ εξαρτημένες από ένα άτομο ή έναν τρόπο να κάνουν τα πράγματα, κάτι που μπορεί να κάνει δύσκολη την αλλαγή ή τη μετατόπισή τους όταν χρειάζεται.
  • Μπορεί να έχουν δυσκολία στην οικειότητα αν αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν αρκετή αναγνώριση από τον σύντροφό τους.
  • Το κύριο μειονέκτημα της ύπαρξης αυτού του τύπου προσκόλλησης είναι ότι καθιστά δύσκολη την αλλαγή γνώμης για κάποιον ή κάτι που κάποτε αγαπούσαν, αν δεν είναι πλέον αυτό που θέλουν να είναι ή δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες τους.

Συμβουλές

Αν αυτό ακούγεται όπως εσείς, εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε τις σχέσεις σας υγιείς:

  • Διασφαλίστε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει πόσο σημαίνουν για εσάς. Πείτε τους το!
  • Να είστε ανοιχτοί για το τι συμβαίνει στη ζωή σας. Δεν μπορείτε να περιμένετε από άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες σας αν δεν ξέρουν ποιες είναι αυτές.
  • Μη λαμβάνετε την κριτική προσωπικά - δεν σημαίνει κάτι για αυτούς, απλά σημαίνει κάτι για την κατάσταση που υπάρχει. Παραμείνετε ήρεμοι και αντιμετωπίστε το πρόβλημα ηρέμα και εσείς!

Αποφυγική Προσκόλληση

Ορισμός

Η αποφυγική προσκόλληση είναι ένας τύπος σχέσης με άλλους, στον οποίο κάποιος προσπαθεί να αποφεύγει την οικειότητα και την εγγύτητα με άλλους. Άτομα με αυτόν τον τύπο προσκόλλησης τείνουν να αισθάνονται άβολα με την οικειότητα και τη δέσμευση, ειδικά όταν αυτή συνεπάγεται την εμπιστοσύνη σε κάποιον άλλον ή την αποδοχή των ευαλωτότητάς τους. Μπορεί να φοβούνται ότι αν πλησιάσουν πολύ, θα πληγωθούν από άλλους. Αυτή η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από την απροθυμία ενός ατόμου να επιτρέψει στους άλλους να πλησιάσουν πολύ κοντά.

Πλεονεκτήματα

  • Άτομα με αποφυγική προσκόλληση τείνουν να είναι ανεξάρτητα και αυτάρκη, κάτι που μπορεί να είναι καλό για αυτούς επειδή τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου πάνω στη ζωή τους.
  • Είναι επίσης πιο πιθανό από άλλα άτομα να αναζητούν νέες εμπειρίες, κάτι που μπορεί να τους κάνει πιο ανοιχτόμυαλους και ευέλικτους.

Μειονεκτήματα

  • Άτομα με αποφυγική προσκόλληση συχνά αισθάνονται μοναχικά και απομονωμένα επειδή δεν νιώθουν άνετα να βασίζονται σε άλλα άτομα για υποστήριξη ή βοήθεια.
  • Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση έντονων συναισθημάτων, όπως θλίψη ή θυμό, επειδή δεν θέλουν άλλοι να δουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σε αυτούς.
  • Άτομα με αποφυγική προσκόλληση συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να φοβούνται την απόρριψη. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άλλους και να ανησυχούν ότι θα απορριφθούν αν εκφράσουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους.
  • Η αποφυγική προσκόλληση μπορεί να οδηγήσει σε σχέσεις που λείπει η συναισθηματική οικειότητα ή εγγύτητα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα με την εμπιστοσύνη στις σχέσεις, καθώς και σε δυσκολίες στη επικοινωνία.

Συμβουλές

Αν αντιμετωπίζετε μια αποφυγική προσκόλληση, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τις κατάλληλες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τη σχέση σας. Αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:

  • Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας - μπορεί να μην είναι έτοιμοι ακόμη για δέσμευση.
  • Κατανοήστε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ζήλια ή άγχος όταν πλησιάζετε κάποιον, αλλά προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν αποσυρθεί.
  • Προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους - είναι πιο σημαντικό να εργαστείτε πρώτα στον εαυτό σας.

Ανήσυχη Προσκόλληση

Ορισμός

Η ανήσυχη προσκόλληση είναι μια μορφή μη ασφαλούς προσκόλλησης που χαρακτηρίζεται από έναν έντονο φόβο εγκατάλειψης και μια ισχυρή ανάγκη για εγγύτητα. Άτομα με ανήσυχη προσκόλληση συχνά βιώνουν συναισθήματα ανασφάλειας, ανησυχούν ότι ο σύντροφός τους μπορεί να τα αφήσει ή γίνονται προσκολλημένα στις σχέσεις τους. Επίσης, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους συντρόφους τους και δυσκολεύονται να αναπτύξουν υγιείς οικείες σχέσεις.

Πλεονεκτήματα

  • Άτομα με ανήσυχη προσκόλληση μπορούν να σχηματίσουν ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις με εκείνους που ικανοποιούν τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
  • Συχνά έχουν μια βαθιά κατανόηση των συναισθημάτων του συντρόφου τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επικοινωνία και κατανόηση στις σχέσεις.
  • Άτομα με ανήσυχη προσκόλληση είναι συχνά πιο συμπονετικά προς άλλους και ικανά να εκφράσουν ενσυναίσθηση.
  • Αυτός ο τύπος ενθαρρύνει τους συντρόφους να είναι πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς για τα συναισθήματά τους, οδηγώντας σε μια υγιή δυναμική σχέσεων.
  • Τα άτομα με αυτόν τον τύπο προσκόλλησης μπορεί να είναι καλύτερα στο να αναγνωρίζουν πότε ο σύντροφός τους δυσκολεύεται ή χρειάζεται επιβεβαίωση, επιτρέποντάς τους να παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μειονεκτήματα

  • Τα άτομα με ανήσυχη προσκόλληση μπορεί να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους και να δυσκολεύονται να καθιερώσουν υγιή όρια στις σχέσεις.
  • Αυτός ο τύπος προσκόλλησης μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά προσκόλλησης, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα εγκαταλειφθούν από τους συντρόφους τους.
  • Άτομα με αυτόν τον τύπο προσκόλλησης μπορεί να γίνουν υπερβολικά ζηλιάρηδες, κτητικοί, και να είναι καχύποπτοι για τη συμπεριφορά του συντρόφου τους.
  • Η ανήσυχη προσκόλληση συχνά απαιτεί μεγάλη επιβεβαίωση από τους συντρόφους τους για να αισθάνονται ασφαλείς, κάνοντάς τους ευάλωτους σε χειραγώγηση ή κακοποίηση, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
  • Άτομα με αυτόν τον τύπο προσκόλλησης τείνουν να είναι πιο συναισθηματικά ευάλωτα και μπορεί να δυσκολεύονται με αισθήματα μοναξιάς και ανασφάλειας ακόμη και σε μια σχέση.

Συμβουλές

Όταν αντιμετωπίζετε μια ανήσυχη προσκόλληση, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για εσάς:

  • Αναζητήστε σχέσεις όπου οι δύο σύντροφοι είναι αφοσιωμένοι στο να κατανοούν και να σέβονται τις ανάγκες του άλλου.
  • Μάθετε πώς να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας με αποφασιστικότητα και χωρίς απειλή, ώστε να μην αισθάνεστε ότι πρέπει να "περπατάτε σε αυγά" όταν προκύπτουν συγκρούσεις.
  • Αναπτύξτε μια πρακτική αυτοφροντίδας, ασχολούμενοι με δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε ήρεμοι και ικανοποιημένοι, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή η ανάγνωση.
  • Δώστε χρόνο για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, ώστε να κατανοείτε πιο βαθιά τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ευάλωτος με τον σύντροφό σας και πρακτικά ευαισθητοποιημένη, συμπονετική επικοινωνία. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε εμπιστοσύνη και θετική σύνδεση με τον σύντροφό σας.

Αποδιοργανωμένος Δεσμός

Ορισμός

Ένας αποδιοργανωμένος δεσμός είναι ένας τύπος μη ασφαλούς δεσμού που προκύπτει όταν ένα βρέφος ή μικρό παιδί δέχεται αντιφατικά μηνύματα από τον κύριο φροντιστή του. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο φροντιστής τείνει να είναι ταυτόχρονα τρυφερός και φροντιστικός, αλλά και απρόβλεπτος, ασυνεπής και απορριπτικός άλλες φορές, προκαλώντας σύγχυση στο παιδί. Άτομα με αποδιοργανωμένο δεσμό συχνά έχουν βιώσει βαθιά παιδικά τραύματα, όπως φυσική κακοποίηση, συναισθηματική παραμέληση ή μαρτυρία βίας. Ως ενήλικες, μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν στενές σχέσεις και να παλεύουν με ζητήματα σχετιζόμενα με την αυτορρύθμιση και τον δυναμικό έλεγχο. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχολογικών διαταραχών.

Πλεονεκτήματα

  • Τα άτομα με αποδιοργανωμένο δεσμό τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα και συνειδητοποιημένα για τα συναισθήματα των άλλων.
  • Μπορούν να αναπτύξουν έντονη ενσυναίσθηση και να κατανοούν διαφορετικές οπτικές γωνίες και αντιλήψεις.
  • Άτομα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους τείνουν να έχουν καλύτερες δεξιότητες αυτορρύθμισης.
  • Αυτός ο τύπος δεσμού ενθαρρύνει τα άτομα να αναζητούν στήριξη σε δύσκολες στιγμές, βοηθώντας τα να παραμείνουν συνδεδεμένα με τους γύρω τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους για ίαση.
  • Αφού μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα αγχωτικά και συγχυστικά συναισθήματα που συνδέονται με αυτόν τον δεσμό, μπορούν να αποκτήσουν διορατικότητα για τον εαυτό τους, αναλογιζόμενοι τις παρελθοντικές εμπειρίες και να δημιουργήσουν πιο υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

Μειονεκτήματα

  • Άτομα με αποδιοργανωμένο δεσμό συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, οδηγώντας σε δυσκολία να τα διαχειριστούν ή να τα εκφράσουν αποτελεσματικά.
  • Ενδέχεται να νιώθουν κατακλυσμένοι από έντονα αρνητικά συναισθήματα και να μην διαθέτουν τρόπους να αντιμετωπίζουν αυτά τα συναισθήματα.
  • Άτομα που έχουν βιώσει τραύματα στο παρελθόν μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης ψυχολογικών διαταραχών όπως άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματική διαταραχή (PTSD).
  • Οι αποδιοργανωμένοι δεσμοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τάση προς ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως κατάχρηση ουσιών ή άλλες μορφές αυτοβλαβής.
  • Δυσκολίες στο σχηματισμό και τη διατήρηση σχέσεων με άλλους είναι επίσης πιθανή συνέπεια, καθώς τα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους βαθιά και να αισθάνονται άνετα να βασίζονται σε αυτούς για στήριξη.

Συμβουλές

Μπορείτε να μάθετε νέους τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους και να ανταποκρίνεστε καλύτερα στις ανάγκες τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το κάνετε;

  • Πρακτική ενσυνειδητότητα για να γίνετε συνειδητοποιημένοι και να κατανοείτε καλύτερα τα δικά σας συναισθήματα.
  • Θέστε υγιή όρια στις σχέσεις, είτε με τον εαυτό σας είτε με άλλους.
  • Μάθετε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης για να διαχειρίζεστε έντονα συναισθήματα, όπως βαθιά αναπνοή ή καταγραφή στο ημερολόγιο.
  • Αναζητήστε υποστηρικτικά άτομα που είναι κατανοητά και δεν κατακρίνουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί, καθώς η θεραπεία μπορεί να προσφέρει επιπλέον καθοδήγηση στην πλοήγηση των προκλήσεων που σχετίζονται με έναν αποδιοργανωμένο δεσμό.

References:

  1. Hal S. Shorey, C. R. Snyder (2006) The Role of Adult Attachment Styles in Psychopathology and Psychotherapy Outcomes. Review of General Psychology
  2. J. Feeney, P. Noller (1990) Attachment Style as a Predictor of Adult Romantic Relationships. Journal of Personality and Social Psychology
  3. S. Masood, S. Ali (2021) Can attachment styles predict psychological and emotional well-being?. Annals of Psychophysiology
  4. K. Bartholomew, L. Horowitz (1991) Attachment styles among young adults: a test of a four-category model. Journal of Personality and Social Psychology
  5. M. Mikulincer (1995) Attachment style and the mental representation of the self. Journal of Personality and Social Psychology
ΣχέσειςΑγάπηΓονεϊκότηταΠροσωπικότηταΣχέσεις
Αποτέλεσμα Κουΐζ Τύπου Προσκόλλησης:

Για να δεις την βαθμολογία άλλων ατόμων σε αυτό το τεστ, παρακαλώ ακολούθησε το fb.com/arealme.

Άλλη μία φορά