Testul Gaslighting

Sunt supus gaslightingului?

Gaslightingul este o tehnică de control psihologic care subminează percepția cuiva asupra realității. Când cineva te manipulează prin gaslighting, vei ajunge să te îndoiești de tine, cum ar fi amintirile tale legate de evenimente recente. Poți fi încurajat să crezi că ești de fapt de vină pentru ceva sau că ești pur și simplu prea sensibil.

Ai avut vreodată experiența descrisă mai sus? Te-ai simțit vreodată mic sau nevrednic în fața cuiva? Sau poate te îndoiești că ai putea manipula pe cineva prin gaslighting într-o anumită măsură? Atunci, vino și completează acest test cu 16 întrebări pentru a evalua situația ta într-o relație intimă.

Amintire Prietenoasă: Te rog să te gândești la o persoană specifică și să răspunzi întrebărilor corespunzător. Dacă ai mai mult de o persoană de analizat, va trebui să o faci din nou pentru a obține un alt rezultat.

Instrucțiuni pentru Testul de Gaslighting

Dacă nu ai terminat încă testul, te rugăm să citești instrucțiunile următoare după ce termini testul:

Locul în care este situat rezultatul tău explică situația ta actuală. Detaliile sunt mai jos:

Colțul din dreapta sus: În prezent ești supus gaslightingului. Probabil că abia ai început să te confrunți cu gaslightingul. Ai început să simți că nu mai ești aceeași persoană. Ești mai anxios și mai puțin încrezător decât obișnuiai să fii. Dar din fericire, ești capabil să te protejezi. După ce vei afla mai multe despre gaslighting, vei găsi o modalitate de a ieși din dilema de moment.
Colțul din stânga sus: Ești cel mai puternic tip dintre toți. Ești într-o relație sănătoasă. Între timp, dacă întâlnești pe cineva care încearcă să te manipuleze prin gaslighting, vei găsi o modalitate de a te proteja. Citirea informațiilor de mai jos te va ajuta să recunoști mai bine tiparele lor de comportament.
Colțul din stânga jos: Nu ești supus gaslightingului. Felicitări! Totuși, nu te poți proteja singur întotdeauna. Ești blând și empatic la suflet. Acest lucru te face să joci rolul de salvator într-o relație intimă. Persoanele cu personalități narcisiste și borderline sunt deosebit de atrase de tine. Ești predispus să fii supus gaslightingului și nu poți scăpa.
Colțul din dreapta jos: Ești supus gaslightingului în acest moment și este posibil să dureze de ceva timp. Îți pui frecvent la îndoială judecățile, dar nu ești sigur de ce. Și pare că nu te poți proteja de a fi rănit și nu poți scăpa de situație.

Întrebări frecvente

Ce este „gaslighting”?

Gaslighting-ul este o formă de abuz emoțional care te face să-ți pui la îndoială convingerile și percepția asupra realității. În timp, acest tip de manipulare poate distruge stima de sine și încrederea în sine, lăsându-te dependent de persoana care îți aplică gaslighting.

Este „gaslighting” de obicei neintenționat?

Răspuns: Da. Uneori, gaslightingul este neintenționat. Poate reflecta dorința oamenilor de a deflecta responsabilitatea pentru o greșeală sau pur și simplu de a încerca să acopere ceva neplăcut pe care îl fac, cum ar fi o aventură, consum de droguri, etc.

De ce oamenii „gaslight”?

Răspuns: Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii aplică gaslighting este pentru a obține putere asupra altora. Această nevoie de dominație poate proveni din narcisism, personalitate antisocială sau alte probleme. Ca în majoritatea cazurilor de abuz, gaslightingul este despre control.

Cât de periculos este gaslighting-ul pentru sănătatea mentală?

Răspuns: Astfel, persoanele care experimentează gaslighting sunt la un risc ridicat de anxietate, depresie și gânduri suicidare.

Poate cineva să fie manipulat prin gaslighting pe internet?

Răspuns: Foarte probabil. Gaslightingul se referă la relații, deci ar putea exista în orice formă de interacțiune socială. Manipularea cibernetică prin gaslighting poate fi la fel de dăunătoare ca relațiile din viața reală.

Ce fel de persoane sunt ușor de manipulat prin gaslighting?

Răspuns: Oricine se află în calea unui narcisist. Nimeni nu este imun, chiar și după ce ai experimentat acest lucru în trecut sau ai făcut cercetări despre el. Oricine poate deveni o victimă, deși nimeni nu merită să fie tratat astfel.

Cum mă eliberez de un manipulator prin gaslighting?

Răspuns: Dacă te confrunți cu gaslighting într-o relație, există câțiva pași pe care îi poți face pentru a te proteja. Lucruri pe care le-ai putea face includ:

  1. Respiră adânc și părăsește scena conflictului cu maxima calm.
  2. Ține un jurnal, salvează conversațiile de text sau păstrează emailuri pentru a le putea revizui mai târziu și a-ți aminti că nu ar trebui să te îndoiești sau să te chestionați pe tine însuți.
  3. Stabilește limite. Clarifică faptul că nu vei permite celeilalte persoane să angajeze în minimalizarea sau negarea a ceea ce ai de spus.
  4. Discută cu un prieten sau membru al familiei despre ceea ce treci. A avea perspectiva unei alte persoane poate ajuta să îți clarifici situația.

Dacă nimic din cele de mai sus nu a funcționat, părăsește imediat persoana și relația toxică. Caută ajutorul terapeuților profesioniști.

Cum să mă protejez de a fi manipulat prin gaslighting?

Răspuns: Tehnic, nu poți evita complet să fii supus gaslightingului, dar poți schimba semnificativ modul în care reacționezi la acesta și te poți proteja de efectele sale dăunătoare. Gaslightingul este o formă de manipulare psihologică în care manipulatorul încearcă să te facă să-ți pui la îndoială realitatea, amintirile sau percepțiile. Înțelegerea acestei manipulări este primul pas în apărarea împotriva acesteia. Cercetările arată că gaslightingul se bazează adesea pe exploatarea inegalităților sociale, cum ar fi stereotipurile de gen, pentru a manipula și controla victima (Sweet, 2019).

Ori de câte ori recunoști gaslightingul, este crucial să te distanțezi de persoana respectivă atât mental, cât și fizic. Manipulatorii prin gaslighting manifestă acest comportament pentru a menține puterea și controlul și rareori își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor. Ei ar putea utiliza tactici precum negarea experiențelor tale, minimalizarea emoțiilor tale sau insistența că reacționezi exagerat (Stark, 2019). Este important să îți amintești că nu poți schimba sau salva un manipulator prin gaslighting; comportamentul lor este profund înrădăcinat și puțin probabil să se schimbe fără un efort personal semnificativ din partea lor, pe care adesea nu sunt dispuși să îl depună.

O strategie eficientă pentru a te proteja este să ai încredere în emoțiile și percepțiile tale. Gaslightingul vizează deseori reacțiile tale emoționale, făcându-te să te îndoiești de validitatea sentimentelor tale (Sodoma, 2022). Dezvoltarea unor limite emoționale puternice și căutarea sprijinului de la prieteni de încredere sau terapeuți poate ajuta la consolidarea simțului tău asupra realității. În plus, documentarea situațiilor de gaslighting îți poate oferi dovezi tangibile ale manipulării, făcând mai dificil pentru manipulator să îți deformeze realitatea.

În concluzie, deși nu poți preveni complet pe cineva să încerce să te manipuleze prin gaslighting, îți poți întări apărarea împotriva acestuia. Prin recunoașterea semnelor, stabilirea unor limite ferme și căutarea sprijinului, îți poți proteja sănătatea mintală și poți menține controlul asupra realității tale.

References:

  1. Cynthia A. Stark (2019) Gaslighting, Misogyny, and Psychological Oppression. The Monist
  2. Paige L. Sweet (2019) The Sociology of Gaslighting. American Sociological Review
  3. A. Rudenok, O. Petyak, O.B. Igumnova (2021) Gender aspects of gaslighting as a form of psychological violence in the family. Scientific Herald of Sivershchyna. Series: Education. Social and Behavioural Sciences
  4. Katharina Anna Sodoma (2022) Emotional Gaslighting and Affective Empathy. International Journal of Philosophical Studies
  5. Martina Čarija (2023) Gaslighting: how does a plant survive on fake watering?. British Gestalt Journal
LifestyleManipulare psihologicăSănătateDragosteTeste de sănătate mintalăPersonalitateRelații
Rezultatele Testului de Gaslighting:

Pentru a vedea ce punctaje au obținut alte persoane la acest test, urmărește arealme Română.

Fă testul din nou